сряда, 14 януари 2009 г.

Винаги готов!

Искам да изкажа искрени събoлезнования на роднините на Стоян Балтов. Вчера (14.01.2009г.), изминаха 40 дни от нелепата смърт на 20-годишен младеж в Студентски град. По името на незаконната дискотека, пред която бе убит студентът, България изпадна в амнезия. Отново. "Добрата" новина бе, че народът е готов за протест. 

Винаги имаме поводи да се оплакваме - от шефа, от времето, от мача, от правителството. Абе от много неща можем да се оплачем. Студентите (за тях по-късно) организират протест срещу състоянието в Студентски град. Млекопроизводтителите стачкуват за държавни субсидии. Други производители, еколози, ученици, бабаити, сеирджии - всички се обединиха в желанието си да протестират. Чух един призив, нещо от типа: няма значение за какво стачкувате - елате пред Парламента. И о, боже! То се случи!

Деца нападнат полицаи. Полицаи нападат деца. Равносметката - 160 души в ареста. Родителите са възмутени. Те с готовност разказват пред всякакви камерите как децата им са бити до кръв. Каква е тази държава, в която полицаите бият деца? - питат те. Събраната от кол и въже тълпа имаше желание да бъде забелязана. Медиите очакваха "нещо да стане". Ами получи се - кой за 5 минути слава, кой за 50 лева доходи. Всички искаха да ги дават по телевизията. Добре се получи - показаха ни. 

Държавата ни не е нормална. В нормалните държави децата ходят на училище. Тях ги наказват, като им отнемат правото да ходят на училище. В нормалните държави родителите не пускат децата си да протестират срещу правителството, щото са непълнолетни и така или иначе не гласуват.  В нормалните държави посегателство срещу полицай се наказва с цялата строгост на закона. А в нашата - полицаи бият деца. 

Глупост след глупост. Глупостта която чух днес бе, че с бездействието си полицаите са предизвикали агресията срещу тях. Не дай си боже, ако се беше случило обратното, дали някой щеше да каже, че полицаите са "предвидяли" възможността за агресия и са разгонили тълпата? Не ми се вярва - полицейския произвол щеше да е "непредизвикан". 

Целият протест ми напомня шегичка, виц, който чух при други вълнения: Събрали се циганета пред Парламента и викат: Искам! Искам! Искам! Излиза депутата и ги пита: Какво искате вие, бе? - Каквот' дадеш, бе бате - бил отговора. 

Мисля, че май забравихте - протестът беше панахида. 40 дни един млад човек не е между живите. С протести той няма да се върне. А грозно беше насилието. Защото тези младежи, които нападат полицаи, нямат чувство за отговроност и не зачитат формата на управление, каквато и да е тя.  Тези деца, които нападат полицаи,  те същите бият учителите си. Те бият и другарчетата си. И ги убиват. Именно те убиха Стоян, а сега плачем, че са ги били...

Родители, упреците са към вас. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар